ΑρχικήΑφιερώματαVarg Vikernes: Η σκοτεινή ιστορία του Black Metal

Varg Vikernes: Η σκοτεινή ιστορία του Black Metal

Σατανισμός. Φωτιές σε εκκλησίες. Πεντάλφες. Επικλήσεις στον Εωσφόρο. Πρόσωπα βαμμένα στο χρώμα του νεκρού. Μια φρικτή αυτοκτονία και μια άγρια δολοφονία. Μπορεί όλα αυτά να φέρνουν στο μυαλό σας κάποια ανατριχιαστική ταινία τρόμου, όμως, δεν είναι. Είναι τα στοιχεία που έκαναν γνωστή στα πέρατα του κόσμου την Black Metal σκηνή της Νορβηγίας και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μουσικοί και οπαδοί της Νορβηγικής black metal σκηνής έλαβαν μέρος σε πάνω από 100 εμπρησμούς χριστιανικών εκκλησιών στη Νορβηγία την περίοδο 1992-1996. Ορισμένα από τα κτίρια που κάηκαν ήταν εκατοντάδων ετών και θεωρούνταν σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα. Ο κιθαρίστας Infernus και ο Gaahl πρώην τραγουδιστής των είχε συμφωνήσει με το κάψιμο εκκλησιών λέγοντας, σε διάφορες συνεντεύξεις τους πως «θα έπρεπε να είχαν γίνει
περισσότερες τέτοιες ενέργειες, και πως θα πρέπει να ξαναγίνουν τέτοιες πράξεις».

«Τραγουδάω metal δεν είναι δυνατόν να μιλάω για αγάπες και λουλούδια», είχε πει κάποτε ένας αστέρας της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής κάτι που φαίνεται να πήραν στα σοβαρά τα μέλη δυο συγκροτημάτων που είναι και οι «σκοτεινοί» πρωταγωνιστές της πλέον αιματοβαμμένης ιστορίας στο συγκεκριμένο μουσικό χώρο.

Η αυτοκτονία του «Dead»

Η ιστορία έχει αφετηρία στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Στη Νορβηγία το Black Metal έχει «κλέψει» τις καρδιές των πιτσιρικάδων που φτιάχνουν το ένα συγκρότημα μετά το άλλο. Στίχοι σκοτεινοί με ατελείωτες αναφορές στον σατανισμό και τον αποκρυφισμό, ενδυματολογικό στυλ ανάλογο και δράση που υμνούσε τον Εωσφόρο.

Το σημαντικότερο ίσως από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής ήταν οι . Η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η 8η Απριλίου του 1991. Εκείνη την ημέρα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Per Yngve Ohlin (που είχε το προσωνύμιο «Dead» δηλαδή νεκρός), αυτοκτόνησε στο σπίτι που μοιράζονταν με την μπάντα.black8

Βρέθηκε νεκρός με τις φλέβες του κομμένες και με ανοιχτό το κεφάλι αφού αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα η οποία ανήκε στον κιθαρίστα των Mayhem Oystein Aarseth (γνωστός και ως «Euronymous»).

Ο αυτόχειρας άφησε πίσω του ένα σημείωμα στο οποίο έγραφε «Συγγνώμη για όλο αυτό το αίμα» και περιλάμβανε μια ακόμα συγγνώμη για την χρήση της καραμπίνας στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Τον νεκρό βρήκε πρώτος ο Euronymous ο οποίος… «γοητευμένος» από το θέμα, πριν καλέσει την αστυνομία πήγε σε ένα κοντινό κατάστημα και αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή μίας χρήσης. Επέστρεψε στο σπίτι και αφού έκανε μερικές… διορθώσεις στο χώρο (όπως ο ίδιος είπε αργότερα «τακτοποίησε» το μαχαίρι και την καραμπίνα δίπλα στον αυτόχειρα), φωτογράφισε το πτώμα. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα το εξώφυλλο του bootleg live album «Dawn of the Black Hearts»!

Πέρα από αυτό, όμως, φήμες που αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τα μέλη του συγκροτήματος (άγνωστο αν πράγματι έγινε έτσι ή απλά ειπώθηκε για να ενισχύσει το σκοτεινό προφίλ των Mayhem), ανέφεραν πως ο Euronymous είχε κάνει στιφάδο τα κομμάτια του εγκεφάλου του Ohlin και έφτιαξε κολιέ με κομμάτια του κρανίου του. Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έδωσε αυτά τα κολιέ σε μουσικούς τους οποίους θεωρούσε άξιους!

Ο και η δολοφονία του Euronymous

Ένας από τους πρώτους εμπρησμούς εκκλησιών και ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος είναι αυτός που κατέστρεψε την «Fantoft» μία ξύλινη εκκλησία που αποτελούσε -πέρα από λατρευτικό χώρο- και αξιοθέατο καθώς υπήρχε εκεί από τον 12ο μ.Χ. αιώνα

Οι αστυνομικοί πίστευαν πως πίσω από τον συγκεκριμένο εμπρησμό ήταν ο Varg Vikernes των (one-man band). Τίποτα, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε μέχρι που ο Vikernes συνελήφθη για την άγρια δολοφονία του Euronymous το 1993. Τότε, προφανώς, ο Vikernes…. «απελευθερώθηκε» και έβαλε την φωτογραφία της εκκλησίας Fantoft μετά τον εμπρησμό της στο εξώφυλλο στο album Aske (στα Νορβηγικά σημαίνει τέφρα)!

Η 10η Αυγούστου του 1993, είναι η δεύτερη ημερομηνία ορόσημο για την Black Metal σκηνή της Νορβηγίας. Ο Varg Vikernes των Burzum στην κυριολεξία κατέσφαξε τον κιθαρίστα των Mayhem!

Εκείνο το βράδυ, ο Vikernes μαζί με τον Snorre Ruch των Thorns ταξίδεψαν από το Μπέργκεν ως το διαμέρισμα του Aarseth στο Όσλο. Όταν έφτασαν εκεί ο Vikernes και ο Aarseth άρχισαν να τσακώνονται. Κάποια στιγμή οι δύο μουσικοί πιάστηκαν στα χέρια και άρχισαν να παλεύουν. Κάποια στιγμή ο Vikernes μαχαίρωσε τον Euronymous ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος μέσα σε μία λίμνη αίματος.

Το θέαμα αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως «έφτιαξε» τον Vikernes ο οποίος συνολικά έπληξε το θύμα του 23 φορές. Δύο στο κεφάλι, πέντε στο λαιμό, και 16 φορές στην πλάτη! Ο Vikernes δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις πληγές που βρέθηκαν στο πτώμα του Aarseth προκλήθηκαν από σπασμένα γυαλιά που είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του τσακωμού τους. Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, δεν έπεισε κανέναν καθώς τα τραύματα ήταν ξεκάθαρο πως προέρχονταν από μαχαίρι και μάλιστα με ιδιαίτερο μίσος.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ τους πραγματικούς λόγους αυτού του άγριου φονικού. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως Vikernes και Aarseth στην ουσία έδωσαν μια άγρια μάχη για το ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην Black Metal σκηνή αλλά και με το οικονομικό όφελος που θα έφερνε ο άτυπος τίτλους του «σκοτεινού πρίγκηπα» της Νορβηγίας.

O Vikernes ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Aarseth και ο Bard «Faust» Eithun είχαν συνωμοτήσει για να τον βασανίσουν μέχρι θανάτου και να βιντεοσκοπήσουν το σκηνικό, χρησιμοποιώντας μια συνάντηση σχετικά με ένα ανυπόγραφο συμβόλαιο ως πρόσχημα. Επίσης, στο δικαστήριο είπε πως το βράδυ της δολοφονίας πήγε να παραδώσει στον Aarseth το υπογεγραμμένο συμβόλαιο και εκείνος τον έβρισε και αμέσως μετά του επιτέθηκε πρώτος.

Όποια και είναι η αλήθεια, λίγες ημέρες αργότερα ο Vikernes συνελήφθη και τον Μάιο του 1994 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για την δολοφονία του Euronymous και τους εμπρησμούς τεσσάρων εκκλησιών. Την ετυμηγορία των δικαστών ο Vikernes την υποδέχθηκε χαμογελώντας στις τηλεοπτικές κάμερες.

Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη φυλακή. Το 2003 του χορηγήθηκε μια σύντομη άδεια και προσπάθησε να διαφύγει στο Tonsberg, αλλά λίγο μετά κατάφεραν να τον συλλάβουν εκ νέου για την οδήγηση ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο μετέφερε διάφορα πυροβόλα όπλα. Στη φυλακή ασχολήθηκε με τον γερμανικό παγανισμό και κυκλοφόρησε δύο σκοτεινά -dark ambient- άλμπουμ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή το 2009.

Τον Ιούλιο του 2013, όμως, συνελήφθη και πάλι κατηγορούμενος από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες πως σχεδίαζε μια μαζική σφαγή. Ο Vikernes που ζούσε στη Γαλλία με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά είχε ασπαστεί την νεοναζιστική ιδεολογία, υιοθετόντας ακραίες ρατσιστικές απόψεις ενώ είναι ενδεικτικό πως ήταν ένα από τα 530 άτομα που έλαβαν το μανιφέστο του Μπρέιβικ πριν τις μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011.

Ο Vikernes συμμετείχε και αυτός στους Mayhem με το προσωνύμιο «Count Grishnackh», ως μπασίστας. Το 1994, μετά δηλαδή την πρώτη του καταδίκη, κυκλοφόρησε το θρυλικό πλέον άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas». Ένας δίσκος για τον οποίο κυριολεκτικά σκοτώθηκαν να τον βγάλουν. Είναι ίσως ο μόνος δίσκος στην ιστορία της μουσικής που όταν κυκλοφόρησε ένας από τους μουσικούς είχε δολοφονηθεί, ένας άλλος είχε αυτοκτονήσει ενώ ο τρίτος (από τα συνολικά πέντε μέλη) βρισκόταν στη φυλακή!

Η ταινία

Όπως κάθε γεγονός που συγκλονίζει μια χώρα ή ολόκληρο τον πλανήτη, έτσι και η αιματοβαμμένη ιστορία των Νορβηγών Mayhem, σύντομα θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη!

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η ταινία θα είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του 1998, το «Lords of Chaos» το οποίο καταγράφει όλα όσα σημάδεψαν την black metal σκηνή της χώρας. Σκηνοθέτης θα είναι ο Σουηδός Jonas Akerlund, ο οποίος στα νιάτα του ήταν μπασίστας στους «»! Η ταινία ξεκινά με τον 17χρονο Euronymous να έχει στόχο την δημιουργία του «αληθινού νορβηγικού Black Metal» και φτάνει μέχρι το ξέσπασμα της βίας. Τους δύο βασικούς ρόλους, αναλαμβάνουν οι Rory Culkin ( 4, Signs) και ο Caleb Landry Jones (X-Men: First Class).

Η ταινία, πάντως αν και ακόμα δεν έχει βγει στις κινηματογραφίες αίθουσες φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την σημαντικότερη από αυτές να έρχεται από τον μπασίστα των Mayhem, Necrobutcher, ο οποίος μιλώντας στο Rollingstone.com είπε πως: «Το βιβλίο “Lords of Chaos” είναι ένα μάτσο χάλια. Θα προσπαθήσω να σταματήσω την ταινία με κάθε τρόπο. Πες στους Σουηδούς (εννοεί τον Akerlund) και στο Χόλιγουντ, να πάνε να γαμ…ούν»!

Πηγή

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ