ΑρχικήΑφιερώματαΤο τραγούδι των Beatles για τον εθισμό του John Lennon στην ηρωίνη

Το τραγούδι των Beatles για τον εθισμό του John Lennon στην ηρωίνη

Τα ναρκωτικά στη μουσική των – Από το LSD στην ηρωίνη

Η ηρωίνη έχει μακρά και πολυτάραχη ιστορία στη δημοφιλή μουσική. Από την Billie Holiday μέχρι τον των , πολλοί καλλιτέχνες έχουν βρεθεί στα δίχτυα της και οι Beatles δεν αποτέλεσαν εξαίρεση.

Όταν ο ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ηρωίνη με τη Yoko Ono, οι στίχοι του άλλαξαν κατεύθυνση και τα υπόλοιπα μέλη των Beatles άρχισαν να ανησυχούν για την υγεία του.

Καθώς οι Fab Four εξελίχθηκαν από νεανικά pop είδωλα σε πιο ώριμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, τα ναρκωτικά άσκησαν μεγαλύτερη επιρροή στο συγκρότημα.

Ωστόσο, οι συνήθειές τους περιορίζονταν κυρίως σε πιο ήπια ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και το LSD.

Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά όπως το LSD έγιναν σχεδόν συνώνυμα με τον ήχο των Beatles, καθώς εξελίσσονταν, με τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία να είναι σχεδόν αλληλένδετη με σημαντικά έργα τους όπως το «Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band» και το «».

Έτσι, ήταν μάλλον σοκ για τους υπόλοιπους όταν ο John Lennon εγκατέλειψε τις παραισθησιογόνες ιδιότητες του LSD για την ηρωίνη, ένα οπιούχο κατασταλτικό.

Ο John Lennon και η Yoko Ono ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ηρωίνη το 1968, ισχυριζόμενοι ότι το έκαναν για να ξεφύγουν από την ενοχλητική προσοχή του Τύπου στη σχέση τους.

Αναπόφευκτα, ο εθισμός του είχε βαθιά επίδραση στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος. Ο Paul McCartney δήλωσε κάποτε: «Ήμασταν απογοητευμένοι που ξεκινούσε τη χρήση ηρωίνης γιατί δεν ξέραμε πώς να τον βοηθήσουμε. Απλά ελπίζαμε να μην το παρακάνει.»

Δεν χρειάστηκε πολύ για να επηρεαστεί η μουσική του John Lennon από τη χρήση ηρωίνης.

Όπως εξήγησε ο McCartney: «Άρχισε να παίρνει πιο σκληρά ναρκωτικά από αυτά που παίρναμε εμείς, και έτσι τα τραγούδια του άρχισαν να περιέχουν περισσότερες αναφορές στην ηρωίνη.»

«Μέχρι τότε, κάναμε αρκετά ήπιες, έμμεσες αναφορές στη μαριχουάνα ή το LSD. Τώρα ο John άρχισε να μιλάει για “δόσεις” και “μαϊμούδες” και ήταν μία πιο σκληρή ορολογία που δεν μας άρεσε», τόνισε.

Το πιο εμφανές παράδειγμα του εθισμού του John Lennon στην ηρωίνη μέσα σε ένα τραγούδι των Beatles είναι το «Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey» από το «White Album» (1968).

Ο τίτλος του τραγουδιού θεωρείται ευρέως ότι είναι αναφορά στην ηρωίνη, καθώς η φράση «monkey on the back» (μαϊμούδα στην πλάτη) χρησιμοποιούνταν στην jazz σκηνή της δεκαετίας του 1940 για να περιγράψει τον εθισμό σε αυτήν.

Το θέμα του τραγουδιού είναι αρκετά ξεκάθαρο στους στίχους τους: «Όσο πιο βαθιά πας τόσο πιο ψηλά πετάς».

Παρά τις αρκετά προφανείς συνδέσεις με την ηρωίνη, ο ίδιος ο John Lennon αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το τραγούδι αφορούσε τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τραγούδι αφορούσε στην πραγματικότητα για τη σχέση του με τη Yoko Ono.

Μάλιστα, κάποτε είχε πει σε μία συνέντευξή τους: «Ήταν απλά ένας ωραίος στίχος που έκανα τραγούδι. Ήταν για εμένα και την Yoko. Όλοι φαινόταν να είναι παρανοϊκοί εκτός από εμάς τους δύο, που ήμασταν στη λάμψη του έρωτα.»

Αν και ο John Lennon ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι δεν επηρεάστηκε με κανένα τρόπο από τον εθισμό του στην ηρωίνη, υποστήριξε επίσης ότι το τραγούδι «Lucy in the Sky with Diamonds» (LSD) των Beatles δεν είχε καμία σχέση με τις ψυχεδελικές ουσίες – οπότε ίσως να πρέπει να δεχτούμε τους ισχυρισμούς του με επιφύλαξη.


Πηγή

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News 

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ