ΑρχικήΑφιερώματαΤα βινύλια πρώτη φορά πρώτα σε πωλήσεις από το 1986

Τα βινύλια πρώτη φορά πρώτα σε πωλήσεις από το 1986

Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με στατιστικές οι πωλήσεις των cd έπεσαν δραματικά, κάτι που είχε συμβεί με τα βινύλια στις αρχές του '90. Τι μπορεί όμως να συνέβαλλε σε αυτή την αλλαγή προτιμήσεων; Επιστροφή στα παλιά; Νοσταλγία;

Τα τελευταία χρόνια, η μουσική βιομηχανία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επαναφορά των βινυλίων στην επικαιρότητα, με αυτή την προσπάθεια να φαίνεται ότι αρχίζει να καρποφορεί. Για πρώτη φορά από το 1986, αναμένεται ότι οι πωλήσεις βινυλίων θα υπερβούν εκείνες των CD, των οποίων οι πωλήσεις δεν είναι πλέον τόσο ενθουσιώδεις.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι πωλήσεις των CD μειώθηκαν σημαντικά, μια μοίρα που είχαν βιώσει τα βινύλια στις αρχές των 90s. Αυτή η στροφή των καταναλωτών προς τα βινύλια μπορεί να αποδοθεί στην επιθυμία για επιστροφή στο παρελθόν και στη νοσταλγία.

Παρά την αναζωπύρωση των πωλήσεων βινυλίων και κασσετών, το streaming παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στη μουσική βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας το 62% των εσόδων, με τους δίσκους να συμβάλλουν μόνο με ένα 4%.

Η επανεμφάνιση των κασσετών και η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για βινύλια υπογραμμίζουν μια ενδιαφέρουσα επιστροφή στα μουσικά πρότυπα του παρελθόντος, οδηγώντας σε σκέψεις για την ανακάλυψη παλιών θησαυρών από τις εφηβικές μας εποχές.

Πώς εκλαμβάνετε εσείς αυτή την εξέλιξη στις μουσικές προτιμήσεις;


Η ιστορία του βινυλίου

Το βινύλιο (LP) “γεννήθηκε” στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Μέχρι τότε, οι δίσκοι γραμμοφώνου θεωρούνταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τον Ιούνιο του 1948, η Columbia Records παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τον δίσκο βινυλίου 33 στροφών και 10 ιντσών. Ένα χρόνο μετά, η ανταγωνίστρια RCA-Victor λάνσαρε δίσκο βινυλίου 45 στροφών και 7 ιντσών.

Σταδιακά, όλες οι εταιρείες υιοθέτησαν τον δίσκο βινυλίου, καθώς η Columbia είχε δημοσιοποιήσει την πατέντα της προς εμπορική εκμετάλλευση. Έως το 1954, περισσότερες από 200 αμερικανικές δισκογραφικές εταιρείες είχαν περάσει κι επίσημα πλέον στην εποχή του βινυλίου. Την ίδια τάση ακολούθησε και η Ευρώπη.

Μια νέα εποχή για τη μουσική βιομηχανία είχε μόλις ξεκινήσει.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), η έλευση του δίσκου LP απέφερε τρομακτικά έσοδα στις δισκογραφικές εταιρείες. Βλέποντας το φιλόμουσο κοινό να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη νέα αυτή τεχνολογία, άρχισαν να επανακυκλοφορούν οποιονδήποτε μουσικό τίτλο διέθεταν στους καταλόγους τους.

Το βινύλιο ήρθε για να μείνει

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των δίσκων LP ήταν η μεγαλύτερη διάρκεια ακρόασης ανά πλευρά, ο αξιόπιστος ήχος και το ανθεκτικό υλικό κατασκευής. Επιπλέον, οι δίσκοι βινυλίου ήταν αισθητά φθηνότεροι από τους δίσκους γραμμοφώνου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι πωλήσεις δίσκων ανέρχονταν σε εκατομμύρια. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, το βινύλιο παραγκωνίστηκε από τις κασέτες και τα CD. Ωστόσο, καθώς έφτανε η δεκαετία του 2010, το βινύλιο γνώρισε μια πρωτοφανή επανάκαμψη, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Πλέον οι περισσότεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυκλοφορούν τα νέα τους άλμπουμ και υπό μορφή βινυλίου ενώ συχνά οι δίσκοι συνοδεύονται από μπόνους προσφορές, όπως αφίσες, ένθετα και μπλουζάκια με αυτόγραφα.

Από ότι φαίνεται το βινύλιο επέστρεψε για να μείνει.

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ