ΑρχικήΑφιερώματαΟι 10 μεγαλύτερες Rock & Metal συναυλίες όλων των εποχών

Οι 10 μεγαλύτερες Rock & Metal συναυλίες όλων των εποχών

Πριν φτάσουμε στον ‘post apocalyptic' κόσμο που ζούμε, κάποτε, γίνονταν ζωντανές συναυλίες. Ζωντανές συναυλίες με κόσμο!

Η rock μουσική πάντα κατάφερνε να φέρει τόσο κόσμο και τόσους καλλιτέχνες κοντά δίνοντας τόσο εντυπωσιακά σόου και σπάζοντας τόσα ρεκόρ.

Τιμής ένεκεν εκείνων των χρόνων και παρέα με τη νοσταλγία και την προσμονή πάμε να δούμε τις μεγαλύτερες συναυλίες που έχουν γραφτεί στην ιστορία:

 

  1. – Ανατολικό Βερολίνο, Γερμανία (1988)

300-400.000 άτομα

live 4

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας να φτιαχτεί ένα νοσοκομείο. Αν και ο καλλιτέχνης δεν συμβαδίζει με το στυλ της υπόλοιπης λίστας ωστόσο ο Bruce Springsteen δεν είχε καταφέρει ξανά κάτι ανάλογο οπότε και του αξίζει αυτή η θέση.

Το κοινό ταυτίστηκε με πολλά κομμάτια του καλλιτέχνη καθώς και το ίδιο είχε περάσει πολλά. Από τότε που κατασκευάστηκε το τοίχος (του Βερολίνου) η Γερμανία χωρίστηκε στα δύο. Πέρα από τον ίδιο τον κόσμο χωρίστηκε και η κουλτούρα, μέσα στην οποία ανήκει η Rock μουσική.

  1. Festival – Sullivan County, Η.Π.Α. (1969)

400.000 άτομα

live 7

Όταν αναφερόμαστε στην λέξη Φεστιβάλ το Woodstock κοζάρει στην πρώτη θέση. Εξαιτίας της επιτυχίας του, σήμερα, καταλήξαμε να μιλάμε για τέτοιου είδους σόου.

Αρχικά προγραμματίζοντας και περιμένοντας 25.000 άτομα σε μία φάρμα στο Sullivan County το τριήμερο φεστιβάλ ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο στον κόσμο, όσο και το αντίκτυπο που άφησε στην ιστορία. Ξεπέρασε τα όρια της μουσικής καθαυτής και ανήλθε σε μία εκδήλωση-διαδήλωση αγάπης, ενάντια στον πόλεμο και της τότε κοινωνίας και πολιτικής.

Joan Baez, Santana, Grateful Dead, Janis Joplin, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Sha Na Na και φυσικά Jimi Hendrix κάποια από τα ονόματα που πέρασαν. Οι ιστορίες που δημιουργήθηκαν αναρίθμητες. Η μουσική δεν θα εμένα ποτέ ξανά η ίδια.

  1. Molson Canadian Rocks for Toronto, Καναδάς(2003)

500.000 άτομα

live 1

Εκείνη την περίοδο έγινε μία έξαρση του ιού SARS οδηγώντας σε μία μίνι πανδημία (καλή ώρα) για την χώρα κάνοντας μεγάλη ζημιά στον πληθυσμό της. Για αυτή τη περίσταση δύο μεγάλες ροκ μπάντες πραγματοποίησαν μία φιλανθρωπική συναυλία για την ενίσχυση τόσο των πληγέντων όσο και για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Με πρωταγωνιστές τους Rolling Stones και τους  η συναυλία κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 500.000 άτομα με τα πρώτα 150.000 εισιτήρια να εξαφανίζονται στιγμιαία.

Ανάμεσα στα ονόματα που συμμετείχαν είναι οι The Guess Who, Justin Timberlake ενώ μετά την εμφάνιση των Rolling Stones την βραδιά έκλεισαν οι γηγενείς . Όπως οι ίδιοι δήλωσαν ότι ένιωσαν ιδιαίτερη πίεση γιατί έπαιζαν για τους ‘δικούς' τους ανθρώπους.

  1. Rolling Stones– Havana Moon (2016)

500.000 άτομα

Οι Rolling Stones είναι συνήθεις ύποπτοι για αυτή τη λίστα και όχι άδικα. Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές μπάντες ‘εν ζωή'. Η συναυλία δεν είχε είσοδο και ήταν γεμάτη με το καλύτερο ροκ οποιοδήποτε έθνος μπορούσε να απολαύσει.

Ο Jagger πρόσφατα δήλωσε ότι το πλήθος της Havana ήταν εντυπωσιακό. Το να ακούς 500.000 φωνές να τραγουδάνε κομμάτια όπως τα Satisfaction, Paint in Black και Sugar Brow μόνο ικανοποίηση και επιβεβαίωση μπορούν να φέρουν.

  1. Summer Jam at Watkins Glen, ΗΠΑ(1973)

600.000 κόσμος

live 2

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει μπει στο βιβλίο Guiness για την κοσμοσυρροή του η οποία που μέτρησε 600.000 άτομα.

Αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου, οι μπάντες έπρεπε να κάνουν Soundcheck την προηγούμενή. Καθώς ήδη είχε μαζευτεί κόσμος από εκείνη τη μέρα οι τυχεροί που βρέθηκαν εκεί απόλαυσαν μία επιπλέον απρογραμμάτιστη μέρα μουσικής  από τους Allman Brothers & Grateful Dead, μεταξύ των άλλων, γεγονός που δεν χάλασε κανένα.

Παρά το μεγάλο πλήθος όλα κύλισαν ομαλά με εξαίρεση έναν αλεξιπτωτιστή που άφησε την τελευταία του πνοή εκεί κοντά μετά από ένα ατύχημα κατά την ‘κατάβαση' του.

  1. Isle of Wight Festival, Αγγλία(1970)

600-700.000 άτομα

live 5

Το ετήσιο φεστιβάλ το 1970 κατάφερε να μαζέψει 600.00 θεατές που πήγαν μέχρι το Isle of Wight για να παρακολουθήσουν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις των πιο αναγνωρίσιμων καλλιτεχνών της εποχής.

, , Donovan, Joan Baez, Ten Years After, , Miles Davis, Jethro Tull για να ονομάσουμε μερικούς.

Η προσέλευση ήταν τέτοια ώστε την επόμενη χρονιά ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε την συγκέντρωση πάνω των 5.000 ατόμων στο Isle of Wight (χωρίς να υφίσταται παγκόσμια πανδημία).

Οι μουσικοί όπως ήταν αναμενόμενο ήταν εντυπωσιακοί αλλά το φεστιβάλ αυτό απέκτησε και άλλη φήμη καθώς εκεί χρονολογείται μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του θεού της κιθάρας Jimi Hendrix, ο οποίος λίγο αργότερα θα έμπαινε στο 27 club φεύγοντας από τούτο τον κόσμο.

  1. USFestival, ΗΠΑ (1983)

700.000 άτομα

live 8

Ο Steve Wozniak είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συν-δημιουργός του τεχνολογικού κολοσσού Apple ενώ σε λίγους και εκλεκτούς έμεινε γνωστός για το κατόρθωμά του να μαζέψει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε ένα φεστιβάλ που θα έμενε στην ιστορία.

Η πρώτη απόπειρα του US Festival έγινε το 1982 και ήταν μία πλήρως οικονομική αποτυχία για τους οργανωτές. Παρά την κατάληξη οι οργανωτές επένδυσαν ακόμα περισσότερη όρεξη (και λεφτά) για να επαναλάβουν το εγχείρημα με την ελπίδα για πιο επιτυχημένο τέλος.

Το φεστιβάλ το οποίο έμεινε γνωστό ως ‘Steve Wozniak's Us Festival' πραγματοποιήθηκε στο San Bernardino της Καλιφόρνιας, σε μία ήρεμη κοιλάδα μακριά από την φασαρία η οποία έμελλε να γεμίσει με 700.000 άτομα για 3 μέρες, που θα κρατούσε το φεστιβάλ.

Η, τουλάχιστον, εντυπωσιακή λίστα των καλλιτεχνών περιλάμβανε τους David Bowie, Van Halen, , Judas Priest, U2, Ozzy Osbourne, The Clash, Mötley Crüe & Quiet Riot. Πολύ υποστήριζαν ότι κανένας δεν θα μπορούσε να ξαναμαζέψει όλους αυτούς τους θρύλους του rock και metal ξανά, κάνοντας μία θέση στο κοινό ακόμα πιο περιζήτητη.

  1. Rolling Stones – Copacabana Beach, Rio de Janeiro (2006)

1.500.000 άτομα

live 3

Όλοι τους ξέρουν ή έστω τους έχουν ακουστά, η φήμη τους προηγείται του ονόματός τους. Οι Rolling Stones είναι μία από τις επιδραστικότερες μπάντες που έχουν υπάρξει. Θέλοντας να κάνουν κάτι ανάλογο με το Rod Stewart (βλέπε το #1) για μια ακόμα φορά η Copacabana έχαιρε να φιλοξενήσει τους Rolling Stones και ακουστούν θρυλικά κομμάτια όπως το ‘Start me Up' και ‘Sympathy for the Devil'. Μόνο ένα rock σόου θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τόσο κόσμο.

Ο Mick Jagger έδωσε στην συναυλία τον τίτλο ως ‘Το μεγαλύτερο πάρτη στον κόσμο'.

Fun Fact, προκειμένου η μπάντα να είναι ορατή σε όλο το κοινό χρειάστηκε να χτίσουν μία σκήνη 24 μέτρα ψηλή.

  1. MonstersofRock, Μόσχα (1991)

Πάνω από 1.600.000 άτομα

Το εν λόγω φεστιβάλ ήταν η αφορμή της δημιουργίας αυτού του άρθρου.

Φανταστείτε ένα φεστιβάλ να μαζεύει όλες τις αγαπημένες σας μπάντες, τις οποίες για χρόνια ήταν απαγορευμένο να ακούτε, πόσο μάλλον να δείτε ζωντανά. Κάτι τέτοιο λοιπόν συγκέντρωσε πάνω από 1.600.000 λάτρεις της μουσικής αυτής. Επίσης το φεστιβάλ αυτό απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς σήμερα μερικοί θρύλοι από αυτούς που εμφανίστηκαν δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας, με τρανό παράδειγμα τον κιθαρίστα των , Dimebag Darrel. Μόνο το Monsters of Rock θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό.

Η αεροπορική βάση Tushino, στη Μόσχα, ήταν το μοναδικό μέρος που θα μπορούσε να υποδεχτεί όλους αυτούς τους θρύλους και να προσφέρει ένα από τα πιο επικά σόου στην ιστορία, σε ένα μέρος που οι πολιτικές εντάσεις είχαν πλέον κορεστεί. Αυτό το φεστιβάλ αντιπροσωπεύει μία μεγάλη ανακούφιση για το κοινό της Ρωσίας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να απολαμβάνεις αυτή την ιστορική περίοδο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης παρέα με τις αγαπημένες σου μπάντες.

Στο φεστιβάλ εμφανίστηκαν οι EST, The Black Crows, Pantera, & AC/DC.

  1. Rod Stewart – Copacabana Beach, Rio de Janeiro (1994)

3-4.000.000 άτομα

live 6

Τον Δεκέμβριο του 1992 και συγκεκριμένα την τελευταία μέρα του χρόνου, μία συναυλία που θα έμενε στην ιστορία κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια ανθρώπους από διαφορετικά μέρη και κοινωνικές τάξεις για να απολαύσουν μουσική.

Ήταν μία ανοιχτή συναυλία καθώς ο Βρετανός καλλιτέχνης εξέφρασε την επιθυμία να φέρει το πάρτη σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσε να πληρώσει ή όχι για την παρουσία του. Το αίσθημα των 4 εκ. ανθρώπων να τραγουδάνε και να χορεύουν στον ρυθμό των γνωστών τραγουδιών έμεινε αξέχαστο.

Αν και είναι αμφίβολο αν μπορούσαν όλοι να δουν τον καλλιτέχνη επί σκηνής, εξαιτίας του πλήθους, ωστόσο σίγουρα όλοι τον άκουγαν.

 

Για το Rock Overdose,
Πάρις Καραγιαννόπουλος

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ