ΑρχικήΣαν ΣήμεραJ. R. R. Tolkien: «Όσοι περιπλανιούνται δεν έχουν απαραίτητα χάσει τον δρόμο...

J. R. R. Tolkien: «Όσοι περιπλανιούνται δεν έχουν απαραίτητα χάσει τον δρόμο τους»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Σεπτέμβρη 1973, έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός συγγραφέας J. R. R. Tolkien [Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν], ο δημιουργός του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών»

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 2 Σεπτέμβρη 1973, έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός συγγραφέας , δημιουργός του Άρχοντα των δαχτυλιδιών (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ευγενία Χατζηθανάση – Κόλλια), και πολλών ακόμα σημαντικών έργων που εντάσσονται στο είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Ο Τόλκιν σπούδασε αγγλική φιλολογία και λογοτεχνία στο Κολλέγιο Έξετερ της Οξφόρδης. Στον ελεύθερό του χρόνο, έγραφε ποίηση και εφεύρισκε καινούριες γλώσσες, επινοώντας τους δικούς του κανόνες ορθογραφίας και σύνταξης. Έλαβε το πτυχίο του το 1915, μαζί με τον τιμητικό έπαινο που αποδίδεται στον απόφοιτο με την υψηλότερη επίδοση.

Μετά από την αποφοίτηση, παντρεύτηκε την Ίντιθ Μπρατ, με την οποία ήταν ερωτευμένος από παιδί. Ο κηδεμόνας του Τόλκιν, ο Πατήρ Μόργκαν, ο οποίος τον ανέθρεψε μετά από τον θάνατο των γονιών του, δεν συμφωνούσε με τον γάμο, εφόσον η Μπρατ ήταν μεγαλύτερη από τον Τόλκιν, καθώς και προτεστάντισσα. Η Μπρατ ασπάστηκε τον καθολικισμό για να μπορέσουν να παντρευτούν. Ο γάμος τους ήταν επιτυχημένος, και μάλιστα, πολλές από τις θαρραλέες ηρωίδες του κόσμου του Άρχοντα των δαχτυλιδιών είναι βασισμένες στην Μπρατ.

Ο Τόλκιν πολέμησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρετώντας στα γαλλικά χαρακώματα ως τον Νοέμβριο του 1916. Επέστρεψε στην πατρίδα του λόγω ασθένειας, και κατά την ανάρρωσή του στους στρατώνες, επηρεασμένος από το ζοφερό κλίμα της εποχής, έγραψε την Πτώση της Γκοντόλιν (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Ευγενία Χατζηθανάση – Κόλλια), την πρώτη ιστορία του που διαδραματίζεται στη Μέση Γη, τον διάσημο φανταστικό κόσμο του Τόλκιν.

Μετά από τον πόλεμο, έγινε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Λιντς και, ύστερα, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκείνη την περίοδο, μετέφρασε το ηρωικό έπος Μπέογουλφ (εκδ. Αίολος, μτφρ. Θωμάς Π. Μαστακούρης) σε πεζή μορφή και έγραψε το μυθιστόρημα Χόμπιτ (εκδ. Κέδρος, μτφρ. Α. Γαβριηλίδη, Χ. Δεληγιάννη), που αφηγείται τις περιπέτειες του Μπίλμπο Μπάγκινς, ενός Χόμπιτ που αναζητά, μαζί με μια ομάδα Νάνων, έναν χαμένο θησαυρό που φυλάσσεται από έναν επικίνδυνο δράκο.

Κατόπιν, ο Τόλκιν έγραψε το πιο γνωστό έργο του, την τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, όπου όλοι οι λαοί της Μέσης Γης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον δημιουργό του Κυρίαρχου Δαχτυλιδιού, τον άρχοντα Σάουρον. Παρόλο που, μέσα στα χρόνια, διάφοροι κριτικοί περιφρόνησαν τα τρία βιβλία του Τόλκιν, σήμερα ο Άρχοντας των δακτυλιδιών θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Από το 2001 ως το 2003 κυκλοφόρησαν οι ομότιτλες κινηματογραφικές διασκευές του Πίτερ Τζάκσον, που τιμήθηκαν με πολλά Βραβεία της Ακαδημίας.

«Όσοι περιπλανιούνται δεν έχουν απαραίτητα χάσει τον δρόμο τους», γράφει ο Τόλκιν στη Συντροφιά του δαχτυλιδιού.

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News 

Last News

Related articles

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ