ΑρχικήΑφιερώματαIron Maiden: To Tame a Land - Για να δαμάσεις ένα κόσμο

Iron Maiden: To Tame a Land – Για να δαμάσεις ένα κόσμο

Οι στίχοι του κομματιού βασίζονται στο διήγημα “Dune” (1965) του Frank Herbert

TO TAME A LAND (ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΜΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ)
(Harris)

ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
ΕΝΟΣ ΚΑΙΡΟΥ… ΑΥΡΙΟ

ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΤΑ ΑΜΜΟΣΚΟΥΛΗΚΑ ΚΑΙ
ΣΤΗ ΓΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ… ΑΥΡΙΟ

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΣΕ ΜΙΑ ΓΗ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ DUNE

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ
ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ
ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ, ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ DUNE

ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΘΑ ΨΗΝΟΣΟΥΝΑ
ΣΕ ΑΜΜΟΥΣ ΤΟΣΟ ΖΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΔΡΕΣ
ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ARRAKIS

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ MUAD'DIB

ΕΙΝΑΙ Ο KWISATZ HADERACH
ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ CALADAN
ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ GOM JABBAR

ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ
Ή ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ, ΝΑΙ, ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΟΥΝ
ΘΑ ΔΕΙΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ
ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ
ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ, ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟ, ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ
ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ!

Οι στίχοι του κομματιού βασίζονται στο διήγημα “Dune” («Αμμόλοφος») (1965) του Frank Herbert (1920-1986), το οποίο εκδόθηκε σε σειρά βιβλίων και γυρίστηκε σε 2 ταινίες.

Σύμφωνα με τον Dickinson, ενώ οι Maiden είχαν πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για τα δικαιώματα χρήσης των ονομάτων των προσώπων και των τοποθεσιών που εμφανίζονται στο βιβλίο, όταν ζήτησαν την άδεια από τον Herbert να χρησιμοποιήσουν τον τίτλο του διηγήματος ως τίτλο για το τραγούδι και να χρησιμοποιήσουν samples από την ταινία (όπως είχαν κάνει και την προηγούμενη χρονιά με το The Prisoner), αυτός αρνήθηκε μέσω του ατζέντη του, ο οποίος τόνισε κατά λέξη: “No. Because Frank Herbert doesn't like rock bands, particularly heavy rock bands and especially rock bands like !” («Όχι. Επειδή ο Frank Herbert δε συμπαθεί τα rock συγκροτήματα, ειδικά τα heavy rock συγκροτήματα και ειδικότερα rock συγκροτήματα σαν τους Iron Maiden!»).

Επίσης, απείλησε με μήνυση και εμπόδιση κυκλοφορίας του άλμπουμ σε περίπτωση που χρησιμοποιούσαν οι Maiden κάτι από αυτά που ζητούσαν. Η αλλαγή των σχεδίων όσον αφορά το όνομα δεν έγινε εγκαίρως γνωστή παντού και συνεπώς, στις πρώτες κόπιες του πορτογαλικού και του ιταλικού βινυλίου, καθώς και της καναδικής κασέτας, το τραγούδι αναγράφεται ως “Dune”.

Πολλοί έχουν τονίσει τους παραλληλισμούς του μυθιστορήματος του Herbert με ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα. Στο μυθιστόρημα, ένας αλλοτραφής γόνος μιας παλιάς αποικιακής οικογένειας ενώνει τις ανομοιογενείς και σε διαμάχη μεταξύ τους φυλές νομάδων της ερήμου, για να τις καταστήσει ικανές να κερδίσουν την ελευθερία τους από μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία.

Αυτό φέρνει στο νου την Αραβική επανάσταση στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Βρετανός αξιωματικός Thomas Edward Laurence (1888 – 1935), γνωστός και ως «Laurence της Αραβίας» κινητοποίησε τους Άραβες πολεμιστές να απελευθερώσουν την Αραβική Χερσόνησο από την κυριαρχία της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας. Στο μυθιστόρημα, “Muad'Dib” ονομάζονται τα προσαρμοσμένα στην έρημο ποντίκια της ιστορίας. Κυριολεκτικά, σημαίνει «σοφός με τους τρόπους της ερήμου». “Kwisatz Haderach” σημαίνει «πανταχού παρών».

Οι “Fremen” αποτελούν τη χαμηλότερη κοινωνική τάξη του πλανήτη Dune. Επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου φορώντας το “Still Suit” (από το “distill” που σημαίνει «αποστάζω»), μια στολή που αποστάζει το πολύτιμο νερό από τις σωματικές εκκρίσεις των Fremen).

Τα “sandworms” είναι τεράστια σκουλήκια που κατοικούν μέσα στην άμμο της ερήμου του Dune. “Caladan” ονομάζεται ο πλανήτης στον οποίο γεννήθηκε ο Paul-Muad'Dib, αυτός που είναι ο “Kwisatz Haderach”. “Gom Jabbar” είναι ένα δακτυλίδι με δηλητηριώδη ακίδα το οποίο χρησιμοποιείται σε τελετουργίες δοκιμασίας.

Από το βιβλίο “Τα Μυστικά της Σιδηράς Παρθένου”

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ