ΑρχικήΑφιερώματαIron Maiden: Το νόημα των στίχων του Montsegur

Iron Maiden: Το νόημα των στίχων του Montsegur

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους στίχους εμπνεύστηκε ο Dickinson επισκεπτόμενος το Montségur. Το Montségur (από τη λατινική φράση “mont ségur” η οποία σημαίνει «ασφαλές βουνό») ήταν φρούριο στη κορυφή του Pog, ενός βραχώδους λόφου 1207 μέτρων στη Νότια Γαλλία, (Languedoc – Roussillon) στο οποίο έδρευε μια αίρεση του 13ου αιώνα που ονομαζόταν Καθαρισμός. Ο Καθαρισμός αποτελούσε δυϊστική αίρεση, η οποία απέρριπτε το μεγαλύτερο μέρος της Καθολικής Χριστιανικής ιδεολογίας.

Οι ίδιοι πίστευαν σε δύο θεούς, έναν αγαθό, πνευματικό θεό και ένα σατανικό, σαρκικό θεό. Ο σατανικός θεός, σύμφωνα με το δόγμα τους, ήταν ο οργίλος και εκδικητικός θεός της Παλαιάς Διαθήκης, την οποία συνεπώς και απέρριπταν (γι’ αυτό και αποκαλείται «σακατεμένη και μαύρη» στους στίχους).

Επίσης, οι Καθαροί καυτηρίαζαν τον υλισμό και την εγκόσμια επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας. Οι πιστοί ήταν αυστηρά χορτοφάγοι. Πίστευαν ότι ο υλικός κόσμος ήταν δημιουργία του σαρκικού σατανικού θεού και ως εκ τούτου υποστήριζαν πως οι άνθρωποι έπρεπε να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το θεό αποχωριζόμενοι τον υλικό κόσμο μετά θάνατον (εξ’ ου και ο στίχος “living this evil damnation of flesh”).

Η μεγάλη εξάπλωσή τους (απέκτησαν πιστούς μέχρι και στη Βόρεια Ιταλία), καθώς και η μεγάλη έκταση γης που τους ανήκε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Καθολικής Εκκλησίας. Κατά την πρώτη δίωξη των Καθαρών, το 1209, οι Σταυροφόροι κατέλαβαν το καθολικό χωριό Béziers, όπου κρύβονταν 500 Καθαροί.

Μετά την άρνηση των αρχών του χωριού να παραδώσουν τους Καθαρούς, ο Ηγούμενος Arnaud-Amaury (; – 1225), αντιπρόσωπος του Πάπα, διέταξε: “Caedite eos! Novit enim Dominus qui sunt eius” («Σφάξτε τους όλους! Ο Θεός θα αναγνωρίσει τους δικούς του»). Ο στίχος “as we kill them all so God know his own” αναφέρεται σε αυτή τη φράση, η οποία παραπέμπει στις βιβλικές φράσεις «…ο Θεός είναι εκείνος, ο οποίος επισκέφθηκε, γνώρισε και διάλεξε τους δικούς του ανθρώπους» (Αριθμοί 16:5) και «Ο Κύριος γνωρίζει αυτούς που του ανήκουν» (Προς Τιμόθεον Β’ 2:19).

Η αφορμή για τον τελικό αφανισμό των Καθαρών δόθηκε από μια εξέγερση τους το 1243 στο Languedoc. Ο Γάλλος Βασιλιάς Louis Θ’ (1214 – 1270), ο οποίος μετά θάνατον αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, με την υποστήριξη της τελευταίας και με δύναμη 10.000 Σταυροφόρων, πολιόρκησε το κάστρο του Montségur για δέκα μήνες. Την άνοιξη του 1244, παρά τις πολλές κρυφές υπόγειες σήραγγες του κάστρου, διακόσιοι πέντε Καθάριοι που αρνούνταν να απαρνηθούν την πίστη τους παρέλασαν προς τους πρόποδες του βουνού, ξέροντας ότι θα καιγόντουσαν ζωντανοί ως αιρετικοί.

Πολλοί θρύλοι έχουν επικρατήσει για αυτήν την αίρεση. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, οι Καθαροί κατείχαν και προστάτευαν το αναφερόμενο στους στίχους Άγιο Δισκοπότηρο με το οποίο επιτέλεσε ο Ιησούς την πρώτη Θεία Ευχαριστία κατά το Μυστικό Δείπνο και στο οποίο συλλέχθηκε το αίμα του εσταυρωμένου από τον Ιωσήφ της Αριμαθέας (μάλιστα, πολύ αργότερα, οι Ναζί επένδυσαν πολύ χρόνο και πηγές σε έρευνες της περιοχής προς ανεύρεση του Δισκοπότηρου).

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, κατά την πολιορκία του Montségur, δύο γυναίκες το φυγάδευσαν από το κάστρο και τα ίχνη του χάνονται έκτοτε. Επίσης, λεγόταν πως οι Καθαροί γνώριζαν ότι ο Χριστός απέκτησε απογόνους, καθώς και τη ταυτότητα αυτών και ότι το Βατικανό φοβόταν την αποκάλυψη αυτού του μυστικού.

Τέλος, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως ένα άλλο τάγμα ρασοφόρων ιπποτών, οι Ναΐτες, τάχθηκαν στο πλευρό των πολιορκημένων Καθαρών για να πολεμήσουν και να πεθάνουν στο πλάι τους (κάτι που αναφέρεται και στους στίχους). Οι Ναΐτες («Ιππότες του Ναού»), γνωστοί και ως «Φτωχοί Ιππότες του Χριστού» αποτέλεσαν το πρώτο μοναστικό στρατιωτικό τάγμα το οποίο ιδρύθηκε στον απόηχο της Α’ Σταυροφορίας, το 1118 Κ.Χ., με σκοπό να βοηθήσει το νέο βασίλειο της Ιερουσαλήμ να διατηρηθεί ενάντια στους ηττημένους Μουσουλμάνους γείτονες και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρρεαν προς την Ιερουσαλήμ μετά την κατάκτησή της από τους Σταυροφόρους.

Το όνομά τους παραπέμπει στο ιστορικό αρχηγείο τους στο Τέμενος του Ομάρ, το οποίο βρίσκεται στο Όρος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ και το οποίο μετονόμασαν σε “Templum Domini” («Ναός του Θεού»). Μάλιστα, πιστεύεται πως οι Καθαροί μεταλαμπάδευσαν τις μυστικές γνώσεις τους στους Ναΐτες, οι οποίοι, έκτοτε, έχουν συνδεθεί τους λεγόμενους Πεφωτισμένους (Illuminati, οι οποίοι απεικονίζονται και στο εξώφυλλο του άλμπουμ φορώντας τους χαρακτηριστικούς πορφυρούς μανδύες) και με άλλες μυστικιστικές οργανώσεις, οι οποίες επιβιώνουν ως τις μέρες μας.

Έμβλημα των Πεφωτισμένων αποτελεί η αναφερόμενη στους στίχους πυραμίδα με το μάτι (“eye of the triangle”), η οποία απεικονίζεται και στο αμερικάνικο δολάριο. Η Γιορτή εξόδου που αναφέρεται στους στίχους αντιπροσωπεύει το Πάσχα των Εβραίων, κατά το οποίο γιορτάζεται η έξοδος από την Αίγυπτο.

Το όνομα της γιορτής αυτής προκύπτει από τη φράση “pass over”, που σημαίνει «πέρασμα πάνω από» και αναφέρεται στο κατά την Παλαιά Διαθήκη θαυματουργικό πέρασμα των Ισραηλιτών ανάμεσα από τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας με οδηγό το Μωησή (Έξοδος 14).


 

ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΕΡΗΜΟ ΧΩΡΟ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ!
ΣΦΑΓΙΑΣΜΕΝΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ
ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ ΜΕΣΑ

ΑΙΩΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ
ΤΙ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΗΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΜΑΣ
Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ

ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ MONTSÉGUR
ΑΙΜΑ ΣΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΥΡΓΙΟΥ

«ΚΑΘΩΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΩΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ»
ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΝΟΪΚΟΣ ΤΗΣ ΖΗΛΟΣ
ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΝΑΪΤΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΩΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ
ΚΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΣΣΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΟΥΣ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ
Ο ΣΑΤΑΝΑΣ, ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΓΝΕΙΑ!
ΖΩΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ
ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΘΕΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ
Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ

ΝΑΪΤΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΩΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ

ΚΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΣΣΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΜΑΣ

«ΚΑΘΩΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΩΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ»
ΠΕΡΙΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΘΕΟ
ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΓΕΛΑ ΑΜΑΡΤΩΛΑ
ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΙΟΡΤΗ ΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥΣ ΕΝΤΟΣ

ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΘΩΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥΣ
ΝΑ ΚΑΕΙΣ ΣΑ ΣΚΥΛΙ Ή ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ΣΑ ΣΚΛΑΒΟΣ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ
ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΟΥΣ, ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ


Από το ηλεκτρονικό βιβλίο “Τα μυστικά της Σιδηράς Παρθένου”

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ