ΑρχικήΑφιερώματαΗ ελληνική μπάντα με τον έναν δίσκο που θεωρείται ένας από τους...

Η ελληνική μπάντα με τον έναν δίσκο που θεωρείται ένας από τους καλύτερους στην ιστορία

Η ιστορία μιας μπάντας που ο μοναδικός της δίσκος άφησε το αποτύπωμα του στα χρονικά της εγχώριας ροκ μουσικής.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της μπάντας που έμεινε στην ιστορία φτιάχνοντας έναν από τους καλύτερους ελληνικούς ροκ δίσκους μέχρι σήμερα. Μια παρέα φίλων γύρω στο 1985 στην Αθήνα, δημιούργησαν μια μπάντα, θέλοντας να καταγράψουν έναν ήχο που δεν μπορούσαν να βρουν αλλού.

Το συγκρότημα ΕΝ ΠΛΩ ξεκίνησε με βασικούς πυρήνες τους Ντίνο Σαδίκη, τον Δήμο Ζαμάνο και τον Κώστα Καλογήρου, σαν συνέχεια του συγκροτήματος Μαύρα Τηγάνια, της φοιτητικής μπάντας του Σαδίκη στη Λάρισα. Οι πρόβες ξεκίνησαν στο σπίτι του Ζαμάνου, σε μια μονοκατοικία στο Γκύζη, στην οδό Καλαβρίας 3.

Ο μοναδικός και ιστορικός δίσκος των ΕΝ ΠΛΩ κυκλοφόρησε το 1989, σε χίλια μόνο αντίτυπα από την Penguin και όσοι έχουν στα χέρια τους το συλλεκτικό αυτό άλμπουμ, μπορούν να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό.

Τα κομμάτια ηχογραφήθηκαν από τον Ιούνιο ως τον Δεκέμβριο του 1988, στο ιστορικό Στούντιο της Αθήνα το «Συν Ένα». Την παραγωγή έκανε ο φίλος του Σαδίκη, Αντρέας Χριστοφίλης.

Ο Ντίνος Σαδίκης στη φωνή και στην ακουστική κιθάρα, ο Δήμος Ζαμάνος στις ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, κλαρίνο, φλογέρες και δοξάρια και ο Κώστας Καλογήρου στα τύμπανα και τα κρουστά. Στη συνέχεια, προστέθηκαν στο μπάσο ο Φίλιππας Αθανασίου και δεύτερη κιθάρα ο Φώτης Παπαδόπουλος.

Ο πυρήνας της μουσικής τους ηλεκτρικός, ροκ ήχος παντρεμένος με παραδοσιακές φόρμες και στοιχεία από ρεμπέτικο και λαϊκή μουσική. Από τους πιο επιδραστικούς ήχους στην ελληνική ροκ δισκογραφία.

EN PLO1

Το συγκρότημα έδωσε μόνο δύο συναυλίες στο ΡΟΔΟΝ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο μοναδικό άλμπουμ τους δεν υπάρχουν φωτογραφίες τους. «Δεν μας απασχολούσαν οι συνεντεύξεις η μουσική μας τα λέει όλα», θα δηλώσει ο Ντίνος Σαδίκης αργότερα στο φανζίν «Χωρίς Κανόνα».

Λίγα χρόνια αφού οι ΕΝ ΠΛΩ διαλύθηκαν, το περιοδικό Ποπ & Ροκ, ψήφισε τον ομώνυμο δίσκο τους, ως έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους όλων των εποχών.

Το ιστορικό άλμπουμ των ΕΝ ΠΛΩ κυκλοφόρησε ξανά τον Ιανουάριο του 2024 από την Labyrinth of Thoughts.

Στο παρελθόν ο δίσκος είχε επανεκδοθεί άλλες δύο φορές σε βινύλιο, από την Alltogethernow του Γιάννη Αγγελάκα το 2011 και από την Feelgood Records το 2016.

Πηγή

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ