Όταν μιλάμε για τους Manowar, μιλάμε για τον υπερβολικό και ακραίο ήχο της heavy metal. Το 1980, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ο μπασίστας Joey DeMaio και ο κιθαρίστας Ross “The Boss” Friedman έφτιαξαν ένα σχήμα που θα γινόταν σημαία του επικού metal. Με τον χρόνο, η μπάντα διαμορφώθηκε περαιτέρω, ενσωματώνοντας τον τραγουδιστή Eric Adams και τον ντράμερ Donnie Hamzik.
Η μουσική τους, αγαπημένη για τα επικά της θέματα που περιστρέφονται γύρω από μύθους, ιππότες και μεγαλειώδεις μάχες, εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα: Οι Manowar είναι εδώ για να κυριαρχήσουν. Και αυτό ακριβώς έκαναν.
Οι εμφανίσεις τους στη σκηνή, με τα θρυλικά δερμάτινα και τις ατέλειωτες ώρες δύναμης, έχουν καθιερώσει τους Manowar ως αδιαμφισβήτητους βασιλιάδες του metal. Παρά τις αλλαγές στο lineup, το πνεύμα τους παρέμεινε ατόφιο: “Όλα για το metal, και τίποτα άλλο”.
Gods Of War (2007)
Το “Gods Of War” του 2007, είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και συνάμα εντυπωσιακά άλμπουμ των Manowar. Πρόκειται για ένα concept album, επικεντρωμένο στον θεό του πολέμου της σκανδιναβικής μυθολογίας, τον Όντιν. Το άλμπουμ γρήγορα έγινε επιτυχημένο, ιδιαίτερα χάρη σε κομμάτια όπως το “King of Kings”, το “Sleipnir” και το “Sons of Odin”. Οι φανς αγκάλιασαν το άλμπουμ, επιβεβαιώνοντας τη θέση των Manowar ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του heavy metal.
“Warriors of the World” (2002)
Το 2002, οι Manowar επέστρεψαν στην μουσική σκηνή με την κυκλοφορία του δυναμικού “Warriors of the World”. Το άλμπουμ έγινε γρήγορα επιτυχία, με κομμάτια όπως το “Warriors of the World United” και το “Hand of Doom” να επιβεβαιώνουν τον σκληρό ήχο του συγκροτήματος. Ειδικά το τραγούδι “Warriors of the World United” έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της μπάντας, ανεβαίνοντας ψηλά στα charts και δημιουργώντας μια νέα γενιά οπαδών. Η εμβληματική φωνή του Eric Adams σε συνδυασμό με τις γρήγορες κιθάρες, χάρισαν στον δίσκο μια ξεχωριστή θέση στα charts.
“Into Glory Ride” (1983)
Το 1983, στην αυγή της καριέρας τους, οι Manowar κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο “Into Glory Ride”, έναν δίσκο που θα αποδεικνυόταν καταλυτικός για την εξέλιξη της heavy metal μουσικής. Ο δίσκος ξεχώρισε για την έντονη δύναμη, την επική ατμόσφαιρα και τα γεμάτα πάθος φωνητικά του Eric Adams. Τραγούδια όπως το “Gates of Valhalla” και το “Secret of Steel” επιβεβαίωσαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του συγκροτήματος, με τις συνθέσεις τους να αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς μεταγενέστερους καλλιτέχνες. Το “Into Glory Ride” θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο επιδραστικά heavy metal άλμπουμ των '80s.
“The Triumph Of Steel” (1992)
Το 1992, οι Manowar κυκλοφόρησαν το “The Triumph Of Steel”, ένα άλμπουμ που αποδεικνύει τη διαρκή τους αφοσίωση στην επική και δυναμική heavy metal. Το εν λόγω άλμπουμ περιέχει το 28λεπτο έπος “Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts”, που αποτελεί έναν από τους πιο φιλόδοξους τίτλους τους, μια σύνθεση που αποτελεί μια πραγματικά επική ερμηνεία της μάχης μεταξύ Αχιλλέα και Έκτορα. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ζεστή, με το άλμπουμ να καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις σε διάφορα charts της Ευρώπης. Τραγούδια όπως “The Power of Thy Sword”, “Metal Warriors” και “The Demon's Whip” έγιναν γρήγορα αγαπημένα των οπαδών.
“Louder Than Hell” (1996)
Το 1996, οι Manowar μας έρχονται “πιο δυνατοί από την κόλαση” – κυριολεκτικά – με το άλμπουμ “Louder Than Hell”. Κομμάτια όπως το “Return of the Warlord” και το “The Gods Made Heavy Metal” έγιναν γρήγορα αγαπημένα και είναι από εκείνα που πρέπει να ακούσεις στο maximum volume!. Από τον επιθετικό τίτλο μέχρι το τελευταίο riff, το άλμπουμ προσφέρει ένα ταξίδι γεμάτο ενέργεια και πάθος.
“Sign of the Hammer” (1984)
Το 1984 η heavy metal σκηνή ταρακουνήθηκε για τα καλά με την κυκλοφορία του “Sign of the Hammer”. Ήταν το άλμπουμ που κατέκτησε τους παλιούς και και νέους fans με τον επιβλητικό του ήχο και τα δυναμικά riffs. Κομμάτια όπως το “All Men Play on 10” και το ομότιτλο “Sign of the Hammer” γίνονται γρήγορα κλασικά. Σε πολλά charts, το άλμπουμ ανέβηκε ψηλά, ενώ το κοινό ήταν τρελαμένο με τον raw, ανεπιτήδευτο heavy metal ήχο του.
“Fighting the World” (1987)
Το 1987, οι Manowar επέστρεψαν με τον δίσκο “Fighting the World”, ένα άλμπουμ-απόδειξη της ενέργειας και της δύναμης τους, με τραγούδια που έγιναν γρήγορα αναγνωριστικά στοιχεία της ίδιας της heavy metal. Κομμάτια όπως το “Blow Your Speakers” και το “Black Wind, Fire and Steel” γρήγορα ξεχωρίζουν και γίνονται αγαπημένα. Δεν ήταν το άλμπουμ που έφερε στη μπάντα δεκάδες βραβεία, αλλά οι φανς το λάτρεψαν.
“Hail to England” (1984)
Το “Hail to England” κυκλοφόρησε το 1984 (όπως και το Sign of the Hammer) και, όπως καταλαβαίνεις από τον τίτλο, ήταν ένας ύμνος στην Αγγλία, τη χώρα που έδωσε τόσα στη heavy metal. Το άλμπουμ αποτέλεσε ένα βήμα μπροστά για το συγκρότημα, αφού η παραγωγή, οι συνθέσεις και οι ερμηνείες ήταν στο κορυφαίο επίπεδο. Τραγούδια όπως το “Army of the Immortals” και το “Bridge of Death” έγιναν γρήγορα κλασικά. Παρόλο που το “Hail to England” δεν έφτασε σε υψηλές θέσεις των charts, η αποδοχή του κοινού ήταν τεράστια, κάνοντάς το ένα από τα πιο αγαπημένα τους άλμπουμ.
“Battle Hymns” (1982)
Το “Battle Hymns” του 1982 το ντεμπούτο άλμπουμ των Manowar έσκασε σαν βόμβα στον κόσμο του heavy metal. Εκείνη την εποχή, το heavy metal ήταν σε ανοδική πορεία και το συγκρότημα κατάφερε να δημιουργήσει ένα αριστούργημα που συνδύαζε δύναμη, μελωδία και επικές συνθέσεις και στίχους. Από τα χτυπήματα της κιθάρας στο “Death Tone” και το “Manowar” μέχρι τον επικό ήχο του μοναδικού “Battle Hymn”, το άλμπουμ ήταν σαν ένα τρένο χωρίς φρένα. Η αποδοχή από το κοινό ήταν θερμή, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη προσέγγιση της μπάντας στο metal. Από την πλευρά των κριτικών, το “Battle Hymns” δέχτηκε θετικά σχόλια για την πρωτοτυπία του και την ποιότητα των συνθέσεών του.
“Kings Of Metal” (1988)
Το 1988 οι Manowar κυκλοφόρησαν το “Kings Of Metal”, το κορυφαίο άλμπουμ της καριέρας τους. Με κομμάτια σαν το “Heart of Steel” και το ομώνυμο “Kings Of Metal”, ήταν σαν να μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο, γεμάτο από ήρωες, επικές μάχες και περηφάνεια. Ο δίσκος έγινε αμέσως ένας από τους πιο αγαπημένους των φαν της metal. Κάποιοι κριτικοί χαρακτήρισαν το “Kings Of Metal” ως το magnum opus της μπάντας και η γενική άποψη ήταν ότι οι Manowar είχαν δημιουργήσει ένα αριστούργημα. Α, και μην ξεχνάμε το εξώφυλλο του άλμπουμ – για πολλούς, από τα καλύτερα της δεκαετίας!