ΑρχικήΑφιερώματαΟ πασίγνωστος rockstar που ηχογράφησε ένα άλμπουμ μόνος του, και μετά έφτιαξε...

Ο πασίγνωστος rockstar που ηχογράφησε ένα άλμπουμ μόνος του, και μετά έφτιαξε δικό του group

Ένα από τα πιο προσωπικά project στην ιστορία της μουσικής

Όταν έχασε τον φίλο του και συνεργάτη το 1994, είχε πέσει σε απόγνωση. Ο ίδιος και ο Krist Novoselic εξαφανίστηκαν από τη δημοσιότητα για αρκετούς μήνες και άργησαν να μιλήσουν για την απώλεια.

Ο Dave Grohl ύστερα από μια περίοδο πένθους έδειξε μεγάλη όρεξη αλλά και αποφασιστηκότητα. Όπως είχε δηλώσει στο Kerrang!, «Αν υπάρχει κάτι που έχω μάθει, είναι ότι έχεις μια ζωή και καλύτερα να τη ζήσεις όσο καλύτερα μπορείς. Δεν πρόκειται να κάτσω πίσω και να παραδοθώ στο χάος».

Το πρώτο του βήμα ήταν να αποφασίσει πως θα συνεχίσει την μουσική του καριέρα. Είχε πολλές προτάσεις για να συνεχίσει ως ντράμερ, αλλά αποφάσισε να τις απορρίψει. Αντί να συνεχίσει λοιπόν σε μια γνώριμη θέση, αποφάσισε να κάνει κάτι πιο προσωπικό. Είχε ήδη κάνει κάποια ντέμο για τα περισσότερα τραγούδια του πρώτου άλμπουν των μετέπειτα , αλλά αποφάσισε να τα επαναηχογραφήσει μόνος του και να τα κυκλοφορήσει σε πεςριορισμένο αριθμό.

Έκλεισε λοιπόν ένα στούντιο στο Σιάτλ για έξι ημέρες, που όπως είπε του φάνηκαν μια αιωνιότητα. Πήγαινε από της εννέα το πρωί με τον παραγωγό Barrett Jones και έφταναν να ηχογραφούν τέσσερα τραγούδια την ημέρα.

Ο γρήγορος ρυθμός της ηχογράφησης έκανε τους στίχους λίγο βιαστικούς. «Είχα επτά ημέρες για να ηχογραφήσω δεκαπέντε τραγούδια», είπε ο Grohl σε μια συνέντευξη του Alternative Press το 1996. Αλλά ακόμα κι αν οι στίχοι ήταν βιαστικοί, ήταν μια εποχή με πολύ συναίσθημα και όσο περνούσαν τα χρόνια ο Grohl αισθανόταν μεγαλύτερη σύνδεση μαζί τους. «Τώρα τους κοιτάζω και μερικά από αυτά φαίνεται να έχουν νόημα».

Εκτός όμως από τον περιορισμένο χρόνο που είχε για να γράψει τόσο μεγάλο υλικό, έπρεπε να αποκτήσει και αυτοπεποίθηση με τη φωνή του. Το πάλευε, ενώ συγχρόνως έπαιξε όλα τα όργανα για το άλμπουμ. Το ολοκλήρωσε σε ξέφρενους ρυθμούς. Το τραγούδι «This is a Call» για παράδειγμα, ηχογραφήθηκε σε 45 λεπτά. Περιγράφοντας την ένταση της διαδικασίας στο The David Grohl Story του Jeff Apter, ο Grohl είπε ότι θα έβγαινε έξω από ένα από τα δωμάτια του στούντιο «ακόμα ιδρωμένος και τρέμοντας από το παίξιμο ντραμς και μετά θα έπαιρνε την κιθάρα και θα έπαιζε ένα κομμάτι. Μετά το μπάσο, πάλι κιθάρα, μια γουλιά καφέ και μετά έπμαινε μέσα για το επόμενο τραγούδι».

Το πρώτο και όμωνυμο άλμπουμ των Foo Fighters έγινε πραγματικότητα. Το παρασκήνιο έχει ενδιαφέρον, αλλά η ποιότητα είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση. Ο Grohl κατάφερε να μεταμορφώσει μια συλλογή από μισοτελειωμένα ντέμο σε ένα αξιόλογο άλμπουμ σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αρχικά προοριζόταν για μικρή κυκλοφορία, ωστόσο η βάση των θαυμαστών του άλμπουμ μεγάλωσε και βοήθησε τον Grohl να ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του μετά το τραγικό τέλος των .

Ύστερα ήρθαν οι προτάσεις και μετά από αυτό άρχισε να βρίσκει μέλη για να στελεχώσουν το συγκρότημα. Οι Foo Fighters έχουν πλέον τεράστια επιτυχία και είναι ένα από τα πιο προσωπικα project στην ιστορία της rock.

Πηγή

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ