ΑρχικήΑφιερώματαΓιατί στον τάφο του Jim Morrison υπάρχει η επιγραφή “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ...

Γιατί στον τάφο του Jim Morrison υπάρχει η επιγραφή “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ” ;

Αν κάποιος αποφασίσει να πάει να επισκεφθεί τον τάφο του τραγουδιστή και αρχηγού του συγκροτήματος των Doors, , στο νεκροταφείο Père-Lachaise στο κέντρο του Παρισιού, καθ' οδόν προς το μνήμα του, θα αντικρίσει πολλά σκαλισμένα μηνύματα του τύπου “Ο Τζιμ ξεκουράζεται. Αφήστε τον ήσυχο”, “Τζιμ το τελευταίο ταξίδι είναι το καλύτερο”, “Περίμενε με Τζιμ. Έρχομαι” και εκείνο παρμένο από το αντίστοιχο τραγούδι “Αυτό είναι το τέλος”.

Γεννημένος στην Μελβούρνη της Florida, στις 8 Δεκεμβρίου 1943, ο Jim Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του στο Παρίσι, σε ηλικία 27 ετών, στις 3 Ιουλίου 1971. Ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε η καρδιακή προσβολή.

Κάποτε πάνω στον τάφο του υπήρχε μία κυματιστή προτομή του αγαπημένου καλλιτέχνη. Επακολούθησαν κάποιοι βανδαλισμοί, αλλά πλέον σήμερα υπάρχει μία χάλκινη πλάκα που αναγράφει “ Douglas Morrison 1943-1971” και στα ελληνικά “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”.

Ο Τάφος του Jim Morrison

Στο συγκεκριμένο νεκροταφείο είναι ενταφιασμένες μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Honore de Balzac, η Sarah Bernhardt, ο Georges Bizet, ο Frederic Chopin, ο Μολιέρος, η Edith Piaf, ο Marcel Proust, η Simone Signoret, ο Yves Montand, ο Oscar Wilde και άλλοι. Ο τάφος όμως που δέχεται σε καθημερινή βάση τους περισσότερους επισκέπτες είναι αυτός του Jim Morrison.

Ο τάφος του ασυμβίβαστου τραγουδιστή άλλαξε αρκετές φορές μορφή. Την σημερινή μορφή την πήρε το 1990 με πρωτοβουλία του πατέρα του George Stephen Morrison, ο οποίος ήταν αξιωματικός του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού και ο οποίος είχε μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα.

Ήθελε να την μάθει καλά για να διαβάσει την Καινή Διαθήκη στα ελληνικά. Επίσης σε κάποια φάση, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '90, θέλησε να βάλει μία επιτύμβια επιγραφή στο μνήμα του γιού του Jim, που θα έλεγε κάτι σχετικό με το ότι “έζησε χωρίς να προδώσει ποτέ τις ιδέες του, πάντα πιστός σε αυτές”.

Jim Morrison

Και επειδή θα του άρεσε και η ιδέα να ήταν γραμμένο κάτι στα ελληνικά που λάτρευε, απευθύνθηκε στον φίλο του Nicholas Genovese, ο οποίος ήταν καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του San Diego.

Ο καθηγητής μετά από λίγο καιρό του πρότεινε το “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”, το οποίο όμως στην ελεύθερη μετάφρασή του στα αγγλικά “AGAINST THE DEMON WITHIN THYSELF”, άφηνε κάποια ερωτηματικά και υπονοούμενα τόσο για τον βίο και την πολιτεία του Jim Morrison, όσο και για την άποψη που είχε ο πατέρας του για αυτόν.

Η λέξη «δαίμων» είναι ιδιαιτέρως παρεξηγήσιμη, διότι έχει πολλές ερμηνείες, προχριστιανικές και την γνωστή της χριστιανικής πίστης, που είναι του διαβόλου. Οι αρχαίοι όμως Έλληνες δεν είχαν διάβολο. «Δαίμων» ήταν αρχικά η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω). «Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως τον θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, κάτι σαν το αντίστοιχο σημερινό χριστιανικό «Φύλακας-άγγελος».

Jim Morrison

«Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού», ουσιαστικά σημαίνει «πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό».

To πρώτο βίντεο παρακάτω είναι της 3ης Ιουλίου του 2011, όπου δύο άλλα μέλη των Doors, ο Ray Manzarek και ο Robby Krieger είχαν επισκεφθεί το μνήμα του Jim Morrison

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Ακολουθήστε το Metal Stories στο Google News στο Facebook και στο Instagram

Last News

Σχετικά Άρθρα

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ